Textiel race Zeeuws-Vlaanderen

Op 16 september 2024 start de Textiel Race Zeeuws-Vlaanderen. Basisschool Nobelhorst uit Hulst doet mee aan de race. De race is een educatief project. Scholen gaan vier weken lang de strijd aan met textielafval. Op deze manier leren de kinderen en hun omgeving over het inzamelen van oud en kapot textiel.

Textiel race
Tijdens de Textiel Race leren kinderen op een leerzame en interactieve manier over onderwerpen als consuminderen, de impact van het maken van textiel op mens en milieu, reparatie, hergebruik en recyclen. Na een gastles zijn de scholieren klaar om ook daadwerkelijk hun steentje bij te dragen. Ze zamelen de volgende weken zoveel mogelijke oud en kapot textiel in. Ook repareren ze textiel.

Ook u kunt helpen
Als buurtbewoner kunt u de kinderen helpen. Bied uw textiel aan op www.textielrace.nl. Leerlingen halen het textiel aan huis op.

Een betere wereld, begint in uw kledingkast
Het inzamelen van textiel kan nog stukken beter. Per jaar belandt er tien kilo textiel per Nederlander in de grijze rolemmer. Dat restafval verbranden we.
Ook is er kleding die jaren lang in de kast hangt zonder dat we het aantrekken. Zonde! Want onze kleding kan vaak prima worden hergebruikt of gerepareerd. Textiel dat we wel inzamelen in inzamelcontainers raakt bovendien vaak vervuild. Dat komt doordat mensen vies en nat textiel in de container gooien. Daarom creëert de Textiel Race bewustzijn over het belang van recycling en hergebruik bij kinderen en hun omgeving.

Ingezamelde textielafval
De Textiel Race Zeeuws-Vlaanderen is van 16 september tot en met 10 oktober 2024. De race is een initiatief van O.L.A.Z. (een samenwerking van de Zeeuwse gemeenten), samen met Curitas en de Zeeuwse Reinigingsdienst (ZRD). Zij zorgen ervoor dat het ingezamelde textiel bij gerenommeerde recyclers terecht komt. Zo komt al het textiel goed terecht.