Geveltuinen in opkomst

Stoeptegels eruit, groen erin! Dat is het motto. Op die manier vergroenen we onze woonomgeving. Een groenere omgeving is nuttig én vooral ook plezierig. Daarom moedigen we  de aanleg van geveltuintjes aan. Zelfs als er geen (voor)tuin is, is het mogelijk.

Wat zijn de voordelen van een geveltuin?
Een geveltuin zijn planten aan de gevel van een huis. Een groene gevel ziet er mooi uit. De straat fleurt er van op! Planten zorgen ook voor verkoeling in de zomermaanden. Geveltuintjes hebben een positief effect op de luchtkwaliteit. En ook de vogels en vlinders zijn er blij mee. En regent het hard? Dan zakt het water via de geveltuin beter de grond in.

Hoe legt u een geveltuin aan?
We houden de tuin en de stoep natuurlijk wel graag mooi en toegankelijk voor iedereen. Daarom zijn er wat tips en regels voor het aanleggen van een geveltuin.
De stoep is eigendom van de gemeente. Een geveltuin aanleggen? Meld dit via ‘geveltuin melden’.

Tips en voorwaarden.
Het is belangrijk dat de stoep toegankelijk blijft. Denk daarbij aan minimaal 1,2 tot 1,5 meter. Een geveltuintje mag maximaal 1,5 stoeptegel (45 cm) breed zijn. Graaf niet dieper dan 30 centimeter. Dieper zitten er mogelijk leidingen en kabels! Kies voor planten die niet te uitbundig groeien. En liefst planten die in ons land thuishoren. Alle regels staan hier.

Op een rijtje:
•    Graaf met de hand en niet dieper dan 30 cm (in verband met kabels en leidingen).
•    Zorg voor een minimale vrije ruimte van 120 cm op het trottoir/loopzone.
•    Maximaal breedte geveltuin is 45 cm (1,5 stoeptegel).
•    Gebruik plantjes die thuis horen in Nederland.
•    Geen geschikte gevel voor een geveltuin? Dan is een plantenbak ook een optie.
•    Gebruik kantopsluitingen om kieren te voorkomen in de overgebleven verharding. Deze zijn te koop in een tuincentrum of bouwmarkt.
•      Zorg dat de beplanting zo min mogelijk over de rand van de geveltuin groeit/hangt. Zo blijft het trottoir beloopbaar.