Dodenherdenking

Zaterdag 4 mei 2024 is de nationale Dodenherdenking. Op die avond luiden vanaf 19.45 uur de klokken in de gehele gemeente Hulst. Om 20.00 uur houden we twee minuten stilte. In onze gemeente zijn drie herdenkingsbijeenkomsten:

Herdenking Hulst
In Hulst begint de plechtigheid om 19.00 uur met een bijeenkomst in de H. Willibrordus Basiliek.
Wethouder René Ruissen houdt daar een toespraak. Er is muzikale opluistering door Bierkaai Brass. Verkenners van scouting ’t Jagertje dragen gedichten voor in de Basiliek.
Daarna gaat het gezelschap om 19.30 uur naar het stadhuis; onder begeleiding van tamboers van Fanfare Weldoen door Vermaak. Wethouder Ruissen legt daar bloemen bij de gedenkplaten van de Hulster Gevallenen en de Poolse bevrijders. Enkele muzikanten van The Young Ones verzorgen de muziek.
Vervolgens gaat het in stille tocht naar het monument De Gevallen Krijger aan de Glacisweg in Hulst. Daar klinkt de Taptoe, gevolgd door twee minuten stilte. Daarna volgt het Wilhelmus. Als laatste vindt de kranslegging bij het monument plaats. Wethouder Ruissen legt samen met raadslid  Tom Willaert een krans.

Herdenking Kloosterzande
In Kloosterzande begint de plechtigheid om 18.30 uur met een dienst in de Hof te Zande Kerk. Burgemeester Ilona Jense- van Haarst en raadslid Frank van Driessche zijn hierbij aanwezig. Aansluitend is om 19.15 uur op het Hof te Zandeplein een herdenkingsplechtigheid. Daar houdt burgemeester Jense- van Haarst een toespraak. Kinderen van basisschool De Oostvogel uit Lamswaarde dragen gedichten voor.
Om 19.30 vertrekt het gezelschap naar de begraafplaats aan de Hulsterweg. Hier leggen we bloemen bij de graven van de gesneuvelde militairen. Daarna klinkt de Taptoe. Tenslotte gaat het terug naar het Hof te Zandeplein. Daar houden we twee minuten stilte. Burgemeester Jense-van Haarst legt daarna samen met raadslid Frank van Driessche een krans bij het herdenkingsmonument. Na de kranslegging lezen kinderen de namen voor die op het monument staan. De Koninklijke Harmonie St. Cecilia verleent haar muzikale medewerking aan de plechtigheid.

Herdenking Graauw
In Graauw vindt ook een herdenking plaats. De organisatie hiervan ligt in handen van Dorpsraad Graauw. Wethouder Luc Mangnus vertegenwoordigt het gemeentebestuur. Hij houdt tijdens deze herdenking een toespraak.
Om 19.45 uur is de samenkomst op het dorpspleintje. Daarna gaat het in stilte richting de begraafplaats. Na de twee minuten stilte en het Wilhelmus legt wethouder Luc Mangnus samen met raadslid Pieter de Bruijn een krans bij het monument van de oorlogsslachtoffers. Een leerling van basisschool Ter Doest leest daarna een gedicht voor. Fanfare Nooit Gedacht verleent haar muzikale medewerking.