Dag van de witte stok


15 oktober is de jaarlijkse Dag van de Witte Stok. In binnen- en buitenland vragen mensen met een visuele beperking om begrip. Er zijn verschillende acties. Ook in onze gemeente.

Actie in Hulst
Op woensdag 16 oktober 2024 geven vertegenwoordigers van de Oogvereniging voorlichting over blinden en slechtzienden. Dat doen ze in de binnenstad van Hulst aan passanten. Ze leggen bijvoorbeeld uit waar we op moeten letten als we iemand met een witte stok zien.

Zelf ervaren
Het is deze dag ook mogelijk om zelf te ervaren hoe het is om blind of slechtziend rond te lopen. Dat gebeurt geblinddoekt.
Wethouder Gino Depauw doet ook mee. Hij loopt om 11.00 uur geblinddoekt een rondje. Hij start op de Grote Markt. Deze omgeving gaan we herinrichten. De ervaring die de wethouder opdoet op 16 oktober nemen we daarbij zeker mee. Want de nieuwe Grote Markt moet vooral ook een toegankelijke markt zijn.

Witte stok
Als een blind of slechtziend persoon een witte stok voor zich uitsteekt, betekent dat deze persoon wil oversteken. Van overige weggebruikers vraagt dit één ding: Stop altijd! Iemand even vragen of je kan helpen bij het oversteken, mag altijd. Maar pak iemand niet zomaar vast om te helpen. Daar schrikken mensen vaak van.
Meer informatie over de Dag van de Witte Stok: www.oogvereniging.nl/dag-van-de-witte-stok