Ontheffing van verkeersregels aanvragen

Als u ergens wilt rijden, stilstaan of parkeren waar dat normaal niet mag, dan heeft u een ontheffing nodig. Bijvoorbeeld als u met een verhuiswagen over een fietspad moet rijden om bij uw nieuwe huis te komen, als u in een straat wilt rijden waar dat normaal gesproken verboden is, of als u voor werkzaamheden uw auto op de stoep wilt parkeren.

Voorwaarden

De voorwaarden voor een ontheffing van de verkeersregels zijn:

  • De gemeente beheert de weg waarvoor u een ontheffing aanvraagt.
  • De ontheffing Verkeersmaatregelen RVV vraagt u voor maximaal 1 jaar aan. Heeft u de ontheffing voor een langere periode nodig? Vraag deze dan het volgende jaar opnieuw aan. 

Termijn

De procedure duurt meestal enkele weken. Complexe aanvragen duren maximaal 8 weken (Artikel 4:13 Algemene wet bestuursrecht. Link opent een externe pagina). 

Let op: wanneer u een ontheffing verkeersmaatregelen RVV aanvraagt welke binnen een termijn van 2 weken valt, is de kans groot dat uw aanvraag buiten behandeling wordt gesteld.

Aanpak

U vraagt de ontheffing aan via het aanvraagformulier ontheffing Verkeersmaatregelen RVV.

De gemeente heeft minimaal de volgende informatie van u nodig:

  • waarom wilt u een ontheffing hebben? 
  • waarvoor wilt u een ontheffing hebben? 
  • voor welk(e) type voertuig(en) heeft u een ontheffing nodig? 
  • wat is/zijn de kenteken(s) van de voertuig(en)? 
  • vanaf wanneer is de ontheffing nodig? 
  • tot wanneer is de ontheffing nodig? 
  • uw adres waar u de ontheffing op wilt ontvangen 

Een ontheffing wordt alleen gegeven na een positieve beoordeling. Een Ontheffing Verkeersmaatregelen RVV is uitzonderlijk. Dit vanwege de veiligheid van andere weggebruikers en om overlast te voorkomen.

Bezwaar & beroep

Bent u het niet eens met de beslissing van de gemeente? Dan kunt u bezwaar maken. Daarmee laat u weten waarom u het niet eens bent met de beslissing. Ook andere mensen die ermee te maken hebben, mogen bezwaar maken. Bezwaar maken moet binnen 6 weken.

Heeft u of iemand anders bezwaar gemaakt tegen de beslissing van de gemeente? Dan neemt de gemeente een nieuwe beslissing. Bent u het niet eens met die beslissing? Dan kunt u aan de rechtbank vragen of de gemeente een goede beslissing heeft genomen. Dat heet ‘in beroep gaan’. Doe dat binnen 6 weken. U kunt alleen in beroep gaan als u bezwaar heeft gemaakt.