Wmo Algemene voorzieningen
Boodschappenbus
Buurtbus
Vervoersondersteuning
Dagbesteding en mogelijkheden tot ontmoeting
Dienstencheque
Formulierenbrigade en burgeradviseurs
Maatschappelijk werk
Ondersteuning mantelzorgers
Persoonlijk alarm
Reparaties elektrische artikelen
Vrijwilligersondersteuning
Boodschappenbus
Als u zelf nog uw boodschappen kunt doen, maar geen toegang tot vervoer hebt, dan kan de Boodschappenbus een uitkomst bieden. Vijf ochtenden in de week rijdt één van onze vrijwilligers naar de supermarkt. Dit is van dinsdag tot en met zaterdag. Op woensdag rijdt de bus naar de Plus in Kloosterzande. De andere dagen kunt u boodschappen doen bij de Albert Heijn in Hulst.
De Boodschappenbus vertrekt vanuit: Hulst, Clinge, Kloosterzande, Terhole en Hengstdijk. Eén van onze vrijwilligers haalt u thuis op en begeleidt u in de supermarkt. Deelname is kosteloos. De Boodschappenbus wordt gefinancierd door de Albert Heijn in Hulst en de Plus in Kloosterzande in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen. We houden rekening met de belangen van lokale ondernemers. Dat is de reden dat we deze dienst niet aanbieden voor de inwoners van dorpen waar nog een supermarkt is gevestigd, zoals in Sint Jansteen en Vogelwaarde.
Praktische informatie
U kunt zich aanmelden voor de Boodschappenbus, indien u geen vervoer heeft om zelf uw boodschappen te doen. Deelname is gratis. U wordt thuis opgehaald en mét boodschappen weer thuisgebracht.
De bus heeft vaste routes per week*
•Dinsdag: vanuit Clinge en Hulst naar Albert Heijn, Hulst.
•Woensdag: vanuit Hulst-Noord en Kloosterzande, naar Emté, Kloosterzande
•Donderdag: vanuit Clinge en Hulst naar Albert Heijn, Hulst.
•Vrijdag: vanuit Clinge en Hulst naar Albert Heijn, Hulst.
•Zaterdag: vanuit Clinge en Hulst naar Albert Heijn, Hulst.
*De route en het moment waarop u wordt opgehaald, wordt in overleg met onze vrijwilligers gepland, afhankelijk van de aanmeldingen.
Aanmelden?
Wilt u gebruik maken van de diensten van De Boodschappenbus of wilt u aan de slag als Chauffeur Boodschappenbus (m/v, vrijwilligersfunctie)?
Meld u dan aan bij Stichting Hulst voor Elkaar via telefoonnummer (0114) 68 47 00. Of stuur een e-mail naar info@hulstvoorelkaar.nl.
Buurtbus
De buurtbus rijdt van kleinere naar grotere plaatsen, volgens een vaste dienstregeling en een vaste route. Buurtbussen zijn meestal kleinere bussen (max. acht personen), die worden gereden door vrijwilligers. Vaak zijn dit mensen uit uw buurt. Ze weten dan ook veel over de route en de omgeving. In de buurtbus kunt u reizen met uw OV-chipkaart. Heeft u geen OV-chipkaart? Dan koopt u voor 3,50 euro een kaartje bij de buschauffeur.
Reist u met Buurtbus 589? Dan betaalt u voor een Buurtbuskaartje maar 2 euro. De gemeente Hulst betaalt deels de buurtbus en draagt 1,50 euro per kaartje bij. Meer informatie over de Buurtbus Zeeland kunt u vinden op de website van Connexxion.
Vervoersondersteuning
Naast het openbaar vervoer met de bus bestaat de mogelijkheid om gebruik te maken van de Haltetaxi. Daarnaast kunt u gebruik maken van de Buurtbus en het zonnetreintje. Mensen die problemen hebben met boodschappen doen kunnen contact opnemen met de Stichting Hulst voor Elkaar om gebruik te maken van de Boodschappen bus. Als bovenstaande vervoersmogelijkheden of carpooling geen of onvoldoende oplossingen bieden voor het vervoersprobleem is het mogelijk om een beroep te doen op het collectief vervoer vanuit de Wmo. U kunt hiervoor contact opnemen met de Stichting Hulst voor Elkaar. Als u in aanmerking komt voor deze Wmo-vervoersondersteuning dan ontvangt u een taxi pasje. Met het pasje kunt u reizen van deur tot deur, onder betaling van een instapvergoeding en een bijdrage per kilometer. Het samenwerkingsverband collectief vervoer Zeeuws-Vlaanderen, een gemeenschappelijke regeling van de gemeenten Hulst, Terneuzen en Sluis is uitvoerder van dit collectief vervoerssysteem. Voor het aanvragen van de collectieve vervoersvoorziening kunt u terecht bij Stichting Hulst voor Elkaar. Meer informatie is ook te vinden op www.regiotaxihulstsluisterneuzen.nl
Dagbesteding en mogelijkheden tot ontmoeting
Mensen kunnen elkaar ontmoeten bij de dagelijkse activiteiten, maar het is niet voor iedereen altijd vanzelfsprekend. Daarom organiseert Stichting Hulst voor Elkaar diverse activiteiten voor mensen die het moeilijk vinden om vrienden te maken en op zoek zijn naar een maatje. Meer informatie bij Stichting Hulst voor ElkaarDaarnaast biedt Stichting Hulst voor Elkaar mogelijkheden tot ontmoeting en ontspanning in Ontmoetingscentrum de Lieve, de Binnendéur en Jongerencentrum De Komma. Meer informatie bij Stichting Hulst voor Elkaar bereikbaar via telefoonnummer (0114) 68 47 00.
Dienstencheque
Een dienstencheque is goed voor het uitvoeren van een klus van maximaal 1 uur en kost 18,50 euro. Afhankelijk van de aard van de klus en de inzetbaarheid van de medewerkers voeren één of twee personen de werkzaamheden uit. De klusjes voert Hulst Werkt! uit. Dit is een project van Dethon in samenwerking met de gemeente Hulst.
De dienstencheques zijn te koop in de gemeentewinkel te Hulst. Daarnaast kunnen de dienstencheques aangevraagd worden via de gemeentelijke website. Voor verdere praktische informatie over de werking van de dienstencheques kunt u ook terecht bij Stichting Hulst voor Elkaar bereikbaar via telefoonnummer (0114) 68 47 00.
Voor klussen uitgevoerd door Hulst Werkt! kunt u contact opnemen op telefonnummer 06 22 54 30 77, De heer Frankie Pijcke, projectleider. Meer informatie kunt u vinden op www.hulstwerkt.nl.
Formulierenbrigade en burgeradviseurs
Als u problemen heeft met het invullen van allerlei formulieren en u vindt het moeilijk om uw administratie bij te houden, dan kan een vrijwillige burgeradviseur van Hulst voor Elkaar u wellicht helpen. Burgeradviseurs zijn vrijwilligers van de Stichting Hulst voor Elkaar. Zij zijn vertrouwenspersoon, handelen altijd met respect voor uw privacy en komen op afspraak bij u thuis.
Een burgeradviseur kan o.a. helpen bij het invullen van formulieren en het uitzoeken en op orde brengen van uw administratie. Dat kan eenmalig zijn of ook structurele hulp is mogelijk. Ook is hulp mogelijk bij het indienen van aanvragen voor bepaalde voorzieningen. Voor ondersteuning door een burgeradviseur of iemand van de formulierenbrigade kunt u contact opnemen met de Stichting Hulst voor Elkaar, op telefoonnummer (0114) 68 47 00.
Maatschappelijk werk
Alle inwoners van de gemeente Hulst kunnen een beroep doen op Maatschappelijk Werk (AMW).
Het kan iedereen overkomen; dat u even het overzicht kwijtraakt in het leven. Of dat u vastloopt in een situatie of hoe zaken aan te pakken. Dan is Maatschappelijk Werk beschikbaar, met een luisterend oor en praktische tips/hulp, zodat u snel weer overzicht heeft en grip krijgt op uw situatie.
De werkwijze: De maatschappelijk werker helpt in één of meer gesprekken om uw vraag helder te krijgen en uw probleem aan te pakken. Het kan gaan om bijvoorbeeld spanningen in het gezin, opvoedingsvragen, depressieve klachten, geldproblemen, rouwverwerking, relatieproblemen of echtscheiding.
De maatschappelijk werker biedt praktische ondersteuning, geeft advies en informatie. De maatschappelijk werker kan u de weg wijzen bij regelwerk en deskundige hulp inschakelen als dat nodig is. Ook kijkt de maatschappelijk werker met u mee hoe uw netwerk iets zou kunnen betekenen.
Urgentie: Wanneer er sprake is van een crisis, zijn er altijd collega’s beschikbaar. Stichting Hulst voor Elkaar maakt onderdeel uit van het Zeeuwse netwerk, dat 24/7 beschikbaar is voor crisissituaties.
Groepen: Naast individuele ondersteuning organiseert Maatschappelijk Werk ook cursussen voor groepen. Deelnemen in een groep kan een prettige manier zijn om ervaringen (rondom een bepaald thema) te delen, steun te ervaren en problemen te (h)erkennen en te leren hanteren. Dit kan bijvoorbeeld ook voor gezinnen prettig zijn. U kunt rekenen op vertrouwelijke hulp van maatschappelijk werkers die zijn opgeleid om mensen met problemen op weg te helpen. Voor meer informatie kunt u terecht bij Stichting Hulst voor Elkaar bereikbaar op telefoonnummer (0114) 68 47 00.
Voor jongeren is er Schoolmaatschappelijk Werk en Jeugdmaatschappelijk Werk. Meer informatie vindt u bij Stichting Hulst voor Elkaar bereikbaar op telefoonnummer (0114) 68 47 00.
Ondersteuning mantelzorgers
Mantelzorgers vormen een belangrijk onderdeel van de zorgzame samenleving en verdienen daarom ondersteuning. Mantelzorger is meer dan gebruikelijke zorg. Het gaat om mensen die intensief zorgen voor hun chronisch zieke partner, een familielid, bekende of naaste met gezondheidsklachten. Niet zelden combineren zij hun zorgtaken met een baan of school. De druk op mantelzorg neemt toe en overbelasting dreigt.
Bent u mantelzorger en heeft u behoefte aan informatie of andere ondersteuning, neem dan contact op met het Steunpunt Mantelzorg, ondergebracht bij Stichting Hulst voor Elkaar. Bij het Steunpunt krijgt u informatie en advies over ondersteuningsmogelijkheden. Ook als u behoefte heeft aan een luisterend oor of een groeps- of themabijeenkomst bent u van harte welkom. Voor meer informatie kunt u terecht bij Stichting Hulst voor Elkaar bereikbaar op telefoonnummer (0114) 68 47 00.
Persoonlijk alarm
In samenwerking met Maatje in Zeeland (voorheen Stichting Personenalarmering Zeeland) biedt de stichting Hulst voor Elkaar de oplossing bij een gevoel voor onveiligheid. Bent u bijvoorbeeld bang te vallen of voelt u zich onveilig in huis of daarbuiten dan kunnen wij u misschien helpen met een personenalarm. Als u aangesloten bent op een persoonlijk alarm krijgt u een zendertje dat u als clip of hanssnoer kunt dragen, zodat u dit altijd bij u heeft. Het enige dat u in noodsituaties hoeft te doen, is de knop van de zender indrukken. U betaalt eenmalig aansluitingskosten en een bedrag aan abonnementskosten. Sommige ziektekostenverzekeraars vergoeden een deel van de kosten van het alarm. Voor meer informatie kunt u terecht bij de stichting Hulst voor Elkaar bereikbaar op telefoonnummer (0114) 68 47 00. U kunt ook rechtstreeks terecht bij Maatje in Zeeland, website www.maatjeinzeeland.nl , telefoonnummer (0118) 55 12 15 of per mail op info@maatjeinzeeland.nl.
Reparaties elektrische artikelen
Kent u dat? Een apparaat gaat kapot, maar eigenlijk wilt u er nog geen afstand van doen. Een lamp doet het niet meer, omdat er kortsluiting zit in de schakelaar. Misschien eenvoudig om te repareren, maar u weet niet hoe, of u heeft simpelweg geen tijd. Dan biedt het Repaircafé een oplossing! Hier kunt u uw kapotte elektrische apparaten laten maken, bijvoorbeeld een kapot broodrooster of stofzuiger. Maar ook voor een reparatie aan uw fiets of computer. En het leuke is: u betaalt de kostprijs van de reparatie én iets lekkers bij de koffie voor de vrijwilligers. U kunt iedere dinsdag terecht bij het Repaircafé tussen 13:30 en 16:00 uur, aan de Tabakstraat 26 in Hulst (gebouw ’t Kruispunt). Het Repaircafé wordt geleid door de heer Warnier en een aantal handige mannen. Voor meer informatie over het Repair Café Hulst kunt u contact opnemen met de heer Warnier, bereikbaar op telefoonnummer (0114) 31 61 56 of bij Stichting Hulst voor Elkaar bereikbaar op telefoonnummer (0114) 68 47 00.
Vrijwilligersondersteuning
Vrijwilligers zijn belangrijk voor onze samenleving. Bent u op zoek naar vrijwilligerswerk of heeft u behoefte aan ondersteuning door een vrijwilliger dan kunt u terecht bij het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Stichting Hulst voor Elkaar.
Het Steunpunt stimuleert vrijwilligerswerk, zorgt voor ondersteuning, maar natuurlijk ook voor het bij elkaar brengen van vraag en aanbod. Daarnaast biedt het Steunpunt informatie, advies en deskundigheidsbevordering en kunt u er ook voor de maatschappelijke stages terecht. Voor meer informatie kunt u terecht bij Stichting Hulst voor Elkaar bereikbaar op telefoonnummer (0114) 68 47 00. Ook vindt u informatie op de website over vrijwilligerswerk . Voor informatie over maatschappelijke stages kunt u terecht op de website "Jij bent een kei".