Pfas in ons milieu

PFAS zijn veel in het nieuws. De aanwezigheid en effecten van PFAS in het milieu baart ons zorgen. Met name de Westerschelde heeft daarbij onze aandacht. Als gemeente hebben we weinig bevoegdheden op dit gebied. Daarom werken we in Zeeland samen met de provincie en de andere gemeenten aan de Westerschelde.  

Wat is PFAS?
PFAS is de naam voor een grote groep chemische stoffen. Deze stoffen maakt de mens. PFAS heeft een water-, vet- en vuilafstotende werking. Er zijn ongeveer 6.000 verschillende soorten PFAS.
Ze zitten in verschillende producten. Denk daarbij aan voedselverpakkingsmaterialen (zoals bijvoorbeeld pizzadozen), blusschuim, regenkleding en antiaanbaklagen van pannen, maar ook aan bepaalde soorten cosmetica.

Hoe komt PFAS in het milieu?
PFAS kunnen in het milieu terechtkomen tijdens productie, gebruik en in het afvalstadium. Eenmaal in het milieu blijven ze daar aanwezig. Ze kunnen in kleine hoeveelheden terecht komen in voedsel of drinkwater. En daarmee dus ook in ons bloed. Dat kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarom maakt de overheid steeds strengere regels voor het gebruik van diverse PFAS.

Meer informatie?
Meer informatie over PFAS en gezondheid vindt u op de website van de GGD Zeeland: https://www.ggdzeeland.nl/pfas/   Er staat ook informatie over zwemmen in de Westerschelde en het eten van vis en schelpdieren uit de Westerschelde.

Het Rijk en de Provincie Zeeland stelde PFAS-coördinatoren aan. Zij maken ieder kwartaal een voortgangsrapportage op over PFAS. Meer informatie op https://www.zeeland.nl/milieu/pfas