Reuze rat voor Sint Jansteen

Op de geluidswal nabij de verkeerslichten aan De Verrekijker te Sint Jansteen verschijnt de komende weken een nieuw kunstwerk. Dat het werk bij het dorp past, daar bestaat geen twijfel over. Het heeft namelijk de vorm van een grote rat. Inwoners van Sint Jansteen dragen veelal met trots de bijnaam “Steense ratten”.

Toen de heer Eddy Saman uit Hulst aan het einde van zijn opleiding aan de Kunstacademie te Sint Niklaas een afstudeeropdracht moest verwezenlijken, werd het idee geboren om een ode aan zijn geboortedorp te maken: een Steense rat. De rat is een staalconstructie van zo’n twee bij zes meter. Het gevaarte wordt gevuld met kasseien; een verwijzing naar het Steenpad dat in 2012 in Sint Jansteen het levenslicht zag. Of het ook een knipoog is naar één van de bijnamen die de Hulstenaren dragen, is de vraag…

Om het kunstwerk te bekostigen, werden sponsoren gezocht. Zij krijgen allemaal een miniatuur versie van het kunstwerk. Het kunstwerk zelf is door Eddy Saman geschonken aan de gemeente Hulst.
Het streven is om het kunstwerk eind augustus/begin september 2019 gereed te hebben. Dan vindt een officiële onthulling en overhandiging aan het gemeentebestuur plaats.