Jubileumviering in zusterstad Michelstadt

In 2019 bestaat de vriendschapsband tussen Hulst en het Duitse Michelstadt vijftig jaar. Medio februari 2019 werd daarbij stil gestaan in Hulst. Een delegatie uit Michelstadt was daarbij aanwezig. Tijdens het Pinksterweekend staat de jubileumviering te gebeuren in Michelstadt. Daarbij is uiteraard een delegatie uit Hulst vertegenwoordigd.
Het gemeentebestuur van Hulst wordt op 7, 8 en 9 juni 2019 in Michelstadt vertegenwoordigd door het college van burgemeester en wethouders. Daarnaast is Fanfare Weldoen door Vermaak uit Clinge dat weekend present in Michelstadt. Zij brachten in het verleden al meerdere keren een bezoek aan de zusterstad.
Verder is een groep Hulster ambtenaren in Michelstadt. Het gaat om een groep van negen heren. Zij vertrekken op dinsdag 4 juni 2019 om 9.00 uur per fiets vanaf de Grote Markt in Hulst naar Michelstadt. In het verleden zijn reeds meerdere van dit soort fietstochten georganiseerd. De groep vond het een mooi moment om dat nog eens te herhalen. Ze verlaten Hulst via het – op 16 februari 2019 onthulde – Michelstadtpad in het Hulster stadspark. Op vrijdag 7 juni 2019 is de aankomst van de fietsers in Michelstadt voorzien. Zij hebben dan 525 kilometer in de benen. Uiteraard rijden ze bij aankomst in Michelstadt eerst even door de Hulserstrasse aldaar.

Ontstaan
De raad van de gemeente Hulst besloot op 13 december 1968 tot het aangaan van een internationaal gemeentecontact met het Duitse Michelstadt. De jumelage tussen beide gemeenten werd op 19 oktober 1969 door beide gemeentebesturen bekrachtigd. Aan de wieg van deze officiële vriendschapsband stonden toenmalig Hulster burgemeester Peter Molthoff en wijlen burgemeester Erwin Hasenzahl van Michelstadt. Een toevallige ontmoeting tijdens een vakantie tussen toenmalig burgemeester Molthoff en de familie Schüddemage uit Michelstadt lag er aan ten grondslag.
In die vijftig jaar zijn vele vriendschappen ontstaan en hebben vele en veelsoortige uitwisselingen plaatsgevonden; op bestuurlijk vlak, maar vooral ook op sportief, cultureel en onderwijsgebied. Het gemeentebestuur van beide gemeenten besloot dit bijzondere jubileum niet onopgemerkt voorbij te laten gaan.