Informatieverzoek Wet openbaarheid van bestuur

U mag de gemeente vragen om informatie over beleid of uit andere documenten. Dit komt voort uit de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

De gemeente kan de informatie op de volgende manieren geven:

• U krijgt een kopie.
  • U mag het document bekijken.
  • U krijgt een samenvatting van de inhoud.
  • U krijgt informatie over de inhoud.

Iedereen kan een verzoek indienen voor informatie. Er zijn uitzonderingen op de stukken die u mag inzien. Dit zijn bijvoorbeeld documenten:

• die over de staatsveiligheid gaan
  • waardoor de koning en regering in gevaar komen
  • waarin vertrouwelijke gegevens van bedrijven staan
  • waarin informatie staat over het privĂ©leven van anderen (Wet bescherming persoonsgegevens)

Ook kan de gemeente ervoor kiezen de informatie niet openbaar te maken als er een gevaar dreigt voor:

• handelsrelaties met andere landen of organisaties, en de economische belangen van de overheid
  • strafzaken
  • inspectie, controle en toezicht door de overheid
  • als de aanvrager voordeel krijgt door voorkennis

De voorwaarden om een verzoek om informatie te doen zijn:

• De informatie is aanwezig bij de gemeente (en niet bij bijvoorbeeld een ministerie of provincie).
  • U mag geen stukken inzien:
    • die over de staatsveiligheid gaan
    • waardoor de koning en regering in gevaar komen
    • waarin vertrouwelijke gegevens van bedrijven staan

Ook kan de gemeente om andere redenen besluiten de informatie niet openbaar te maken. Denk bijvoorbeeld aan:

• opsporing en vervolging van strafbare feiten
  • inspectie, controle en toezicht door de overheid
  • voorkennis voorkomen bij de aanvrager

Aanvraag

Wob-verzoeken ingediend via elektronische weg zullen niet in behandeling worden genomen. Zie hiervoor de nadere toelichting onder "Direct regelen".

Termijn

U krijgt binnen 4 weken na ontvangst van uw verzoek bericht van de gemeente. Deze periode kan nog een keer verlengd worden met 4 weken.

Zo doet u een verzoek om informatie:

• Neem contact op met de gemeente.
  • Geef mondeling of schriftelijk door:
    • waarover u informatie wilt hebben
    • welke documenten u wilt bekijken
    • hoe u de informatie wilt bekijken of ontvangen

Bezwaar & beroep

U kunt bezwaar maken als u het niet eens bent met de beslissing over uw verzoek. Doe dit binnen 6 weken. Heeft u een spoedeisend belang? Vraag dan ook een voorlopige uitspraak (voorziening) aan bij de rechtbank.

Bent u het vervolgens niet eens met de uitspraak van de gemeente over uw bezwaar? Teken dan beroep aan bij de rechtbank.